Manifest 27 de Gener 2014

PROU IMPUNITAT FEIXISTA

75 aniversari de l’entrada de les tropes feixistes a Gramenet

 

Un any més, la Comissió Antifeixista 27 de Gener volem recordar una data simbòlica en la història del nostre poble, l'entrada, fa 75 anys, de les tropes feixistes a la ciutat el 27 de Gener de 1939.

Recordem per no oblidar. Tenim l'obligació de recordar i denunciar que l'estat franquista va sorgir d'una sublevació militar, encapçalada pel general Franco, contra un estat democràtic lliurement escollit pel poble com va ser la República. A conseqüència d'aquest cop d'estat s'originà una croenta Guerra Civil que va durar tres anys. El triomf de Franco va ser sostingut per l’exèrcit i amb el suport explícit de l’Esglèsia catòlica, així com per amplis sectors del poder financer, agrícola e industrials, que restaven estructurats sota partits conservadors feixistes i recolzats pels règims totalitaris de Hitler (Alemanya) i Mussolini (Itàlia).

Un cop finalitzada la guerra s'inicià una etapa de repressió total mai viscuda abans. Es va exercir una duríssima repressió; van existir camps de concentració on van arribar a malviure prop de 700.000 persones; es van executar prop de 150.000 persones només per les seves idees polítiques. L’any 1940 les xifres oficials d'empresonaments superava les 280.000 persones. Prop de mig milió de persones es van exiliar fora de l’Estat espanyol. Si sumem els morts de la Guerra Civil podem parlar d'un holocaust i crims contra la humanitat a l’Estat espanyol.

La dictadura tenia molt clar un objectiu: exterminar a totes aquelles persones que fossin socialistes, comunistes, anarquistes, republicanes, catalanistes, demòcrates,... Les forces en el poder durant 40 anys de dictadura van gaudir de total impunitat a l'hora de perseguir, detenir, torturar, assassinar i humiliar a totes aquelles persones que consideraven hostils al seu règim. L’aplicació de la Llei de Fugues, la pràctica de tortures a les comissaries, les execucions al garrot vil, els afusellaments, la desaparició de persones, les sancions econòmiques, la submissió a la doctrina catòlica en l’educació, la sistemàtica aplicació de la censura, la repressió sexual, la repressió a la dona va ser total....tot això, constituïen crims contra la humanitat. La continuïtat de la legalitat franquista durant el procés de la malanomenada “transició democràtica” no ha fet possible la creació d’una comissió de la veritat que jutgés als responsables dels crims contra la humanitat, comesos durant el règim militar feixista.

Per tots aquests fets, la Comissió Antifeixista 27 de Gener manifestem el nostre suport i adhesió a la Querella 4591-10 del Jutjat núm. 1 de Buenos Aires (República Argentina), que gestiona la Magistrada Maria Servini de Cubría per delictes de genocidi i lesa humanitat contra els responsables de la conculcació dels drets humans durant el franquisme.

Seguirem lluitant per tal que s’adoptin les mesures necessàries per garantir als repressaliats i repressaliades per la rebel·lió militar de juliol del 1936, i el terrorisme d'Estat del règim feixista, l'exercici del seu dret a la VERITAT sobre aquell règim, per contrarestar els intents continuats de reescriure la història que venen realitzant els hereus del franquisme; el dret a la JUSTICIA efectiva per tal de superar l'actual estat d'impunitat dels responsables dels crims de lesa humanitat, comesos durant la guerra del 1936 al 1939 i la repressió posterior fins al 1975; el dret a una REPARACIÓ digna i no discriminatòria per les vulneracions causades als centenars de milers de víctimes del franquisme; per acabar, el dret de la totalitat de la societat a que s'implementin mesures de canvi sociopolitics, jurídics, i institucionals amb GARANTIA DE NO REPETICIÓ i reclamar a l'Estat espanyol l'anul·lació de tots els judicis sumaríssims duts a terme durant el període de la dictadura, per poder restituir la dignitat de les víctimes del franquisme.

Actualment ens trobem immersos en una crisi del sistema capitalista sense precedents. A Catalunya -i al conjunt de l’Estat-, les polítiques dels governs del PSOE, PP i CiU empobreixen la majoria social: especialment a les persones sense ocupació -5 milions d'aturats a l’Estat espanyol-, i la seva conseqüència és que el 30% de la població es troba en una situació de pobresa; continua la destrucció d’ocupació per les polítiques d'ajust i austeritat que estan aplicant actualment els governs del PP i CIU. Amb la “contrareforma laboral” han liquidat els drets dels treballadors i treballadores i, la poca ocupació que es crea és totalment precària. I continuem amb les retallades en sanitat, educació, ocupació, serveis socials...deteriorant aquests serveis i encarint el seu accés. Mentrestant, la desigualtat a l’Estat espanyol i a Catalunya arriben a cotes d'escàndol, gràcies a la complicitat dels governs amb interessos de la banca i dels més rics, i per la seva tolerància amb el frau fiscal. No és de rebut, i és totalment injust, que els treballadors i treballadores haguem de pagar els deutes que han generat els bancs, i no s'entén que a milers de persones les facin fora de casa seva quan hi ha més d'un milió de vivendes buides. Pugen els preus dels serveis bàsics d'electricitat, aigua, gas, transport públic...mentre els salaris dels treballadors i treballadores, i l’SMI, estan congelats fa molts anys. Les seves polítiques estan adreçades a debilitar encara més l'escassa qualitat democràtica que ens regeix, la reforma de l’administració local que s’emmarca en un conjunt de mesures econòmiques, polítiques i socials que amb l’excusa de la crisi capitalista pretenen afavorir la privatització de serveis públics així com allunyar al poble del centre de presa de decisions; reformes i legislacions educatives que pretenen privatitzar l’educació i marginar la llengua catalana, especialment amb decrets com el TIL a les Illes Balears i Pitiüses; eliminen qualsevol tipus de suport a la memòria històrica; una nova llei de l’avortament –la més restrictiva d’Europa- que no permet a la dona decidir sobre el seu propi cos; atacs als serveis públics i a la llengua catalana amb el tancament de mitjans de comuniació públics al País Valencià; un PP -i PSOE- que no permeten al poble català decidir democràticament el seu futur; i una llei de seguretat ciutadana que pretén limitar al mínim la llibertat d’expressió de la ciutadania.

A tot això sumem l’auge d’elements i organitzacions feixistes i racistes, com Plataforma x Catalunya (PxC) i el seu regidor a la nostra ciutat, Juan Gómez Montero, ja amb vàries condemnes per agressió a veïns i veïnes de la ciutat. Sumem l’existència i tortures als Centres d’Internament per a Estrangers (CIEs) i amb la impunitat d’actuacions policials que acaben en mort de persones com és el cas de Juan Andrés a Ciutat Vella (Barcelona) i, enguany, també, recordem a en Farid Bendaoued, veí de Gramenet assassinat a mans dels mossos d’esquadra fa just 10 anys.

I no oblidem, ni perdonem. I seguim, seguirem lluitant cntra el feixisme i per la justícia social. Recordant persones que han lluitat contra el feixisme i han estat assassinats pels feixistes actuals, pels neonzais o bé en mans de la policia. Recordem a Guillem Agulló, Carlos Palomino, Roger, Farid Bendaoued, Issidra Dallo, Juan Andrés...

Hem de sortir al carrer a tornar a dir que ja n’hi ha prou,  que enfront de les seves polítiques feixistes s’hi trobaran la desobediència d’un poble que ja n’està fart. Ens veiem als carrers.

Santa Coloma de Gramentet, a 27 de Gener del 2014. Comissió Antifeixista

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada