Terres de l'Ebre Antifeixistes



Dimarts, 13 de gener, es compliran 70 anys de l'ocupació de Tortosa per l'exèrcit de Franco, i el Casal Popular Panxampla ha organitzat una sèrie d'actes per recuperar la memòria històrica, homenatjar la resistència antifranquista i denunciar la presència de símbols feixistes a les Terres de l'Ebre. De fet, a més de l'acte central també han previst una recollida de signatures per reclamar la retirada de símbols «feixistes» com el monument de la Batalla de l'Ebre i el canvi de nom del barri 13 de Gener.


Un dels portaveus del casal Panxampla, Josep Sabaté, va anunciar ahir que la campanya de recollida de signatures s'iniciarà el 17 de gener, tot coincidint amb l'acte central que han organitzat a la plaça de l'Àngel. «El ple de l'Ajuntament ha rebutjat canviar el nom al 13 de Gener i també la retirada del monument, però la gent no ha pogut donar la seua opinió i nosaltres volem que el debat es visualitze al carrer», va afegir-hi. De fet, Sabaté va confirmar que les signatures serviran per avalar una moció popular que presentaran a l'Ajuntament, i que tothom podrà descarregar-se el seu formulari a través del portal d'internet www.ebreantifeixista.cat. A més, la moció també reclama el canvi de nom de la plaça i de l'IES Joaquim Bau, qui va ser l'alcalde de Tortosa durant la dictadura de Primo de Rivera i destacat polític franquista. En aquest sentit, l'objectiu del casal Panxampla és difondre els actes organitzats al territori per recuperar la memòria i denunciar el feixisme, així com crear un catàleg per advertir de la presència dels símbols franquistes que queden a l'Ebre.

En la mateixa línia, el casal Panxampla ha recordat que Tortosa va ser front de guerra durant nou mesos, des del 18 d'abril del 1938, quan les tropes de Franco van arribar a Jesús, Roquetes i Ferreries; fins al 13 de gener del 1939, quan els nacionals van travessar l'Ebre i van ocupar totalment la ciutat. Així, a Tortosa hi ha una barriada que amb el nom del 13 de Gener encara recorda allò que durant tota la dictadura va anomenar-se dia de l'alliberament. En aquest sentit, el ple de l'Ajuntament ja va rebutjar fa anys, amb la majoria dels vots de CiU i del PP, i amb l'abstenció dels regidors d'ERC, una moció d'ICV en què es reclamava canviar el nom del barri 13 de Gener. La moció va generar un intens debat polític i el portaveu republicà, Ricard Forés, al govern del convergent Ferran Bel, va defensar la seua posició recordant que l'11 de setembre és la diada nacional de Catalunya tot i que també representa la pèrdua de les llibertats.

Però al desembre passat, amb motiu del debat al consistori sobre la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre, Forés va assumir l'errada del grup municipal d'ERC. De fet, han estat dos dels militants d'ERC a Tortosa, Jordi Roig i Emili Nieto, els que també han iniciat dues campanyes a través d'internet, a la xarxa social de Facebook. La primera campanya també pretén la retirada del monument franquista, i just aquesta setmana ha superat les 1.000 adhesions; mentrestant, la segona reclama el canvi de nom del 13 de Gener, i ja ha assolit una cinquantena de suports.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada